A szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium Alapfokú Művészeti Iskolájának és a Karolina Művészeti Iskolájának rendezésében

2016. 03. 12-13-án, szombaton és vasárnap

zeneiskolák és  művészeti iskolák gitár tanszakai részvételével

 

Idén kerül nyolcadik alkalommal megrendezésre a Tavaszi Gitártalálkozó, amelynek kezdetben a Dél-alföldi régió gitárosainak összefogása volt a célja, ez alkalommal azonban ezen kereteket kinőve az ország más régióinak gitáros palántáit is fogadja. Külön öröm számunkra, hogy határon túlról is érkeznek hangszeres diákok és tanáraik.

 A  gitártalálkozót az idén is két naposra tervezzük.

Az első napon a jelentkezők egyéni és/vagy kamara kategóriájú produkciókkal mutatkozhatnak be szabadon választott darabokkal az egyetemes gitárirodalomból (például: reneszánsz, barokk táncokkal, klasszikus, illetve romantikus, XX. századi szerzeményekkel, vagy más, a repertoárjukban szereplő zenedarabbal). A kamara produkcióban a klasszikus gitárdarab helyett/mellett választható klasszikus gitáron előadott könnyűzenei darab is. A kamara produkcióban a növendék és tanárának közös játéka is lehetséges.

Az elhangzott produkciókat szakmai zsűri értékeli.

A második napon idén is gitárzenekart alapítunk. A zenekari darabokat a résztvevő tanárok előzetes egyeztetéssel vagy a találkozó második napján közös döntésük alapján választják ki. Célszerű ritmikailag és dallamilag jól olvasható, könnyen értelmezhető  kamarazenei műfajból kiválasztani az előadásra megszólaltatni kívánt darabokat. A tavalyi évben a trió és a kvartett hangszeres kamarazenei összeállítások szolgáltatták az alapját a közös munkánknak. A  kiválasztásra került darabok szólamait a növendékek hangszeres tudásának megfelelően begyakoroltatjuk, és a nap második felében koncert keretén belül előadjuk. Lehetőség van akár más tanár irányításával is begyakorolni, átjátszani a szólamokat, amelyre természetesen külön termet biztosítunk. Ezzel a kezdeményezéssel erősíteni szeretnénk a résztvevő tanszakok közötti együttműködést és a gitárosok baráti kapcsolatait.

 Ennek megvalósításához kezdeményezzük, illetve szeretnénk kérni az előzetes kapcsolatfelvételt a lent megadott elérhetőségek egyikén a közös előadási darab kiválasztásával kapcsolatban.

Ez a nap a találkozó szabadon választott programját képzi.

Az eddig résztvevő partnereinkre föltétlenül számítunk, és bízunk abban, hogy az idén is két naposra tervezett rendezvényt hasonlóan jó hangulatban és oldott légkörben tudjuk eltölteni.

 

A részvételi szándékról külön csatolmányt küldünk,amelyet kitöltve kérünk vissza!

 

A nevezés feltételei

1. Klasszikus gitártechnikát használó gitáros növendékeket várunk!

2. A darabokat kérjük kotta nélkül játszani (a kamaradarabok kivételével)!

3. A tárgyból felsőbb tanulmányokat folytató vagy végzett növendék a találkozón nem vehet rész!

 

A jelentkezés módja:

A jelentkezéseket postai úton a 6724 Szeged, Bálint Sándor u. 14. címre, vagy faxon a  62/549-099 számra, vagy elektronikusan az info@mestertanoda.hu címre kérjük a mellékelt nevezési lapon elküldeni. A nevezési díjakat szintén 2016. 03. 09-ig kérjük átutalni a versenyt lebonyolító Mester Tanoda Alapítvány 11100403-18468579-10000001 számú számlájára.

Nevezési díj növendékenként 2500,- Ft. A versenyzők és a kísérők igény szerint ebédelhetnek az iskola ebédlőjében. Ebédet csak annak tudunk biztosítani, aki igényét a jelentkezési lapon feltünteti, és a megfelelő összeget a nevezési díjjal együtt a jelzett határidőig átutalja. A nevezési díjakra és az ebédre igény szerint számlát adunk. Az ebéd ára: 800 Ft.

A találkozó helyszíne a Dugonics András Piarista Gimnázium díszterme. Érkezés 10-órakor. A program regisztrációval kezdődik, utána 10.45-kor nyitóbeszéd és sorsolás. A gitárprodukciók bemutatásának kezdete 11.00-óra.

A gitárosok számára a felkészülés alatt a tantermekben pogácsa és üdítő ital áll rendelkezésre, valamint az iskolában található büfé egész nap várja az érkezőket.

14:00 óra körül kerül sor az ebédre a Piarista Gimnázium ebédlőjében.

Kb. 16:00 -tól a zsűri a gitáros növendékek, valamint a tanszakok teljesítményét értékeli és díjazza. Az értékelést követően a napot rövid koncerttel zárjuk, ahol a SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola tanulói lépnek föl.

A második napon a  csoportos foglalkozásokon a közös számokat fogjuk kidolgozni és gitárzenekari felállásban a koncert keretében előadni (a foglalkozások beosztását a program tartalmazza).

Ez a nap a találkozó szabadon választható programját képzi, tehát a részvétel nem kötelező.  A résztvevők számára a gimnázium kollégiumában tudunk szállást biztosítani. Szállásdíj: 2200 Ft/ hálózsákkal 1500 Ft. A szabadidős program keretében a szegedi Dóm, belváros megtekintését, sportfoglalkozásokat, íjászatot, egyéb játékokat tudunk biztosítani.

Az első nap végén egy kis finomsággal várjuk a résztvevőket a tanáraikkal együtt!

A program záró időpontja:  vasárnap 14:00.

 

Szervező tanár: Szalkai Sándor                                       

Mobil: 20/5610 320                            

Fax: 62/ 549 099                                  

e-mail: szalkai.sanyi@gmail.com

e- mail:  info@mestertanoda.hu             

honlap: www. szepi.hu

 

A találkozóra minden növendéknek és kollégának sikeres és örömteli felkészülést kívánunk!

Szeged, 2015. december 15.

 

Tisztelettel:

Fábri Géza                 Faragó Csilla M. Flóra

tagozat vezető          tagozat vezető

 

NEVEZÉSI LAP LETÖLTÉSE