Csányi Ildikó

Édesapám néhai Csányi Dezső könnyű zenész volt Szegeden. Édesanyám néhai Wirth Terézia, pénzügyi főelőadó volt Pécsett.

Nagynéném okleveles kántortanító, majd ének-történelem szakos tanár volt, nagybátyám oboaművész, karmester, Vaszy Viktor jó barátja volt.

Zenei tanulmányaimat 1966-ban ének-zenei általános iskolában kezdtem.

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta tanított a zeneszerző módszere szerint, meghatározó egyénisége irányított a zenei pályára. A gordonkát nagynéném tanácsára választottam, mert azt mondta közel áll az emberi hanghoz a hangszíne, hangterjedelme. Elsőként Mihályi István tanított.

1968-ban már a zenekarban is játszottam, mellette rendszeresen kamaráztam.

1973-ban 13 évesen a zenekarral indultam egy párizsi turnéra. A Zeneművészeti Szakközépiskolában Temesi Ottó irányításával jutottam az érettségiig. Ez idő alatt a keszthelyi és nyírbátori zenei táborok rendszeres résztvevője voltam, zenei versenyeket nyertem. Felvettek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola pécsi tagozatára, ahol budapesti tanárok Török Iván és Kemény Krisztina vezetésével diplomáztam. Kakuk Balázs gamba és gordonkaművész, kamara tanáromként a vonósnégyest ekkor szerettette meg velem. Nagy hatást gyakorolt rám Kovács Sándor zenetörténész tanárom , Kroó György utóda, aki állandó zenei műsorok vezetője a televízióban és a rádióban kritikák, hangverseny referenciák hangzanak el tőle.

1978-1981 között a Pécsi Nemzetközi Zenei Tábor gordonka szólamvezetője voltam.

1981-től a Szegedi Szimfónikus Zenekar művésze, gordonka szólam vezetője és a Szöllősy vonósnégyes tagja vagyok.

1989-ben Bartók Béla-Pásztory Ditta díjban részesültem.

2000-ben Szeged Város Alkotói Díját nyertem el.

A Magyar Kultúra napján a kitüntetettek között voltam.

Az Egyházzenei Hetek rendezvénysorozat állandó szólista résztvevője vagyok a kezdetektől.

1987 és 1994 között a makói zeneiskolában tanítottam.

1994-2000-ig a Karolina Elemi Iskola és Gimnáziumban oktattam gordonkát.

2000-től a hódmezővásárhelyi Péczely Attila zeneiskola gordonka és gitár tanára voltam.

A vonósnégyessel ez évben két CD-t adtunk ki. Haydn: A Megváltó utolsó hét szava a kereszten és a másik arculatunkhoz illően egy könnyedebb hangvételű : A Menüettől a Ragtime-ig című lemez.

2001-től a Mester Tanoda alapfokú művészeti iskolában tanítom a gyerekeket a zene szeretetére, a gordonka és gitár hangszerek megismerésére, a játékmód minél magasabb szintű elsajátítására.

1990-ben diplomát kaptam a Hittudományi Egyetem szegedi karán, azóta folyamatosan iskolai hitoktatást is végzek, jelenleg a jezsuita szerzetesek alkalmaznak katekétaként óvodás csoporttól, egyetemista közösségig.

2005-ben újabb diplomát szereztem a Szegedi Tudomány Egyetem Juhász Gyula Tanárképző Közoktatási Vezető szakán, ezzel szakvizsgázott pedagógus lettem.

A Szimfonikus Szimfonikus Zenekarból alakult a négytagú AranyEzüs Quartett amelyben szintén játszik. Repertoárjuk széles skálán mozog.

Igazgatást nem folytatok.

A Szegedi Szimfonikus Zenekar honlapja: http://www.symph-szeged.hu/
Az AranyEzüst Quartett elérhetősége : http://www.aranyezustquartett.hu/fooldal